onsdag 12 april 2017

Hatshepsut – den kvinnliga egyptiska faraon som aldrig glömdes bort

Hatshepsut var det enda barnet mellan farao Thutmosis I och dennes förste gemål drottning Ahmose, vilket egentligen borde gett henne rätten till tronen från födseln. Men eftersom en farao traditionellt var en man blev det Thutmosis I andra hustru, drottning Munofret som gav honom fyra söner. Den äldsta ifråga, Thutmosis II, kunde inte bestiga tronen innan han hade ingått ett giftermål med sin halvsyster Hatshepsut.

Farao Thutmosis II och hans drottning Hatshepsut fick tillsammans dottern Neferure, men här hindrades även hon att ta tronen på grund av sitt kön. När Thutmosis II dog, av vad som tros vara en pest som bildade cystor, fanns det bara en manlig kronarvinge. Sonen han fått med sin andre fru Isis, Thutmosis III. Eftersom Thutmosis III bara var ett barn då hans far gick bort blev lösningen att drottning Hatshepsut skulle regera i hans ställe, till dess att han var gammal nog att överta tronen.

Dock så använde drottning Hatshepsut tillfället till sin fördel och utnämnde sig själv till farao. Eftersom hon hade större kunglig rätt till tronen än Thutmosis III tros det inte ha varit särskilt mycket protester. Farao Hatshepsut tros ha regerat från ca: 1473/1479-1458 f. Kr, vilket traditionellt var en väldigt lång tid för manliga faraoner, än mindre en kvinnlig farao.

                                                                       Bild från bbc.co.uk

Även om farao Hatshepsut var en kvinna klädde hon sig som en farao traditionellt hade gjort, med ett höftskynke, farao kronan och ett halssmycke. Hon valde helt bort de traditionella färgrika klänningarna drottningar och prinsessor brukade bära. De skulpturer och ikoner som föreställde henne visade henne som en man, det enda som skiljde henne från männen var det faktum att hon helt uppenbart hade kvinnliga bröst.

Kort efter att Hatshepsut blev avsatt avled hon. Forskare har hittat en avbruten tand som visar att Hatshepsut hade fått en tandinfektion som sedan ledde till blodförgiftning, vilket gjorde att hon dog. Efter hennes död såg hennes efterträdare Thutmosis III till att radera majoriteten av alla spår hon lämnat i historien. Hon flyttades till och med från sin grav, som för att dölja att det en gång funnits en kvinnlig farao. Vad det berodde på kan man bara spekulera i, men troligtvis var det för att inte framtida drottningar skulle tro att de kunde få samma sorts makt, även om de föddes som en kunglighet.

Hatshepsut identifierades tack vare att hennes avbrutna tand hittades i ett skrin märkt med hennes namn. Tanden i fråga passade perfekt in i munnen på en okänd kvinnlig mumie, begravd i samma krypta som sin tjänarinna. Faktum är att tjänarinnan avlägsnades från begravningskryptan innan Hatshepsut togs därifrån. Här nedan kan ni se bilden på Hatshepsuts mumifierade kropp.


Bild från dailymail.co.uk

Anledningen till att jag valde att skriva ett blogginlägg om faraon Hatshepsut är för att jag som tonåring läste den skönlitterära boken
Solens Dotter av Pauline Gedge. I boken får vi följa ett möjligt händelseförlopp av Hatshepsuts liv, om än fiktivt. Helt ärligt tror jag att den här boken väckte både mitt intresse för historia och mitt nuvarande feministiska tankesätt.

Det faktum att Hatshepsut fortfarande är välkänd visar att hon gjorde såna stora avtryck i historien att det var omöjligt att helt radera hennes framsteg, de levde vidare långt efter hennes död. Att till och med hennes mumie återfunnits, trots de ansträngningar som gjorts för att gömma den, är helt otroligt. Det här är en kvinna som vägrar att glömmas bort.

6 kommentarer:

  1. Det är något spännande med Egypten som fångar mig. Har aldrig läst specifikt om just Hatshepsut, men hennes öppna motstånd mot det manliga samhället gör att man inser att den här frigörelsen från den nedtryckta roll kvinnor genom alla tider har haft är medfödd, något som alltid funnits där hos starka kvinnor som med sina protester banat väg för andra kvinnor.
    Att hon begravdes med sin tjänarinna istället för i sin egen grav och att de raderade alla spår efter henne visar ju på att de könsroller vi har är starkt rotade och att männen en gång för alla ville visa att hon tillhörde det svagare könet.
    Nu blev jag sugen på att läsa boken du nämner, kanske kan den bli sommarens läsning i skuggan.
    Tack för intressant inlägg!! =)
    //Sussie, http//:susstory.wordpress.com

    SvaraRadera
  2. Vad intressant att läsa mer om henne, kommer ihåg att vi fick lära oss lite om henne i sjuan men det var ju bara en bråkdel jämfört med de manliga. Så det var väldigt intressant att läsa mer om denna kvinna och hennes öde.
    Bra skrivet :).
    //Jacqueline.

    SvaraRadera
  3. Hej Jenny!
    Tack för ett intressant blogginlägg. Jag ska villigt erkänna att jag inte har någon större kunskap Hatshepsut men detta inlägg var verkligen lärorikt och fick mig till att bli intresserad och nyfiken till att veta mer henne. Det var intressant att få en inblick i din egna relation till detta ämne i form av hur den skönlitterära boken nästan går att betrakta som ett startskott för ditt historieintresse, kul! Jag tycker det var intressant att läsa om Hatshepsuts sätt att ta den makt som hon hade rätt till då hon i och med detta bryter den traditionella ordningen med en manlig farao.

    Med vänlig hälsning,
    Karl Hassel

    SvaraRadera
  4. Va intressant med en egyptisk Jean D'Arc, typ. Kul med kvinnliga ledare. Gillade faktan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det va bra skrivet, glömde jag tillägga! :D Läste om den igen och lika intressant! Mvh Elizabeth

      Radera
  5. Hatshepsut är en fascinerande person Jenny! Mellan alla invecklade giftemål så är det lätt att glömma bort att det pågick massa politik som formade människors beteende. Vore kul om du kunde koppla historien om Hatsheput till något objekt, kanske någon avbildning?

    SvaraRadera