torsdag 20 april 2017

Terrakottaarmén

Terrakottaarmén är ett monument som byggts upp på order av en väldigt framgångsrik kinesisk kejsare, Qin Shi Huangdis. Han är även känd som den kejsare som byggde första delen av den berömda kinesiska muren. Qin Shi Huangdis var Qindynastins första kejsare och han var även en framgångsrik sådan. Qin var från början härskare över ett av vasallrikena, kallat Qin. Han styrde vasallriket från det att han var 13 år gammal. På grund av hans militära skicklighet fick han snabbt makt och kunde snart utnämna sig själv till den första kinesiska kejsaren i Qindynastin.

Qin Shi Huangdis beordrade konstruktionen av Terrakottaarmén för att bevisa sin egen makt, i form av över 8 000 soldater i terrakotta som skulle vakta hans framtida gravplats. 210 f.Kr. dog kejsare Qin och begravdes i mausoleet som vaktades av hans armé av terrakotta. Arkeologer som grävt ut området har hittat en tom grop bredvid de tre som redan är fyllda av terrakottasoldater, vilket pekar på att armén egentligen skulle varit större men att den aldrig hann färdigställas innan kejsarens död.

                                                                                                 Bild hämtad från Smithsonianmag.com
Terrakottaarmén föll i glömska kort efter att Qindynastin upphörde 206 f.Kr. och upptäcktes av en slump när några bönder skulle gräva en brunn på platsen där Terrakottaarmén låg. Det här hände år 1974, vilket innebär att under 2 000 år visste ingen om att Terrakottaarmén eller mausoleet existerade. Det fanns inte heller någon skriftlig dokumentation gällande varken Terrakottaarmén eller mausoleet, vilket gjorde att det blev en stor överraskning för både arkeologer och historiker.

Idag kan man som privatperson besöka det museum som byggdes upp runt mausoleet. Museet ligger utanför staden Xi’an i Kina och har efter upptäckten lagts till på Unescos världsarvslista. Några intressanta fakta om terrakottasoldaterna är bland annat att de alla har unika ansiktsdrag, inte en enda soldat ser ut som en annan. Dessutom skiljer sig soldaterna i höjd och storlek. De soldater av högre ställning är högre och större än vad soldaterna av lägre ställning är. Det finns dessutom hästar av terrakotta för de soldater av högre ställning, vilket det inte finns för soldaterna av lägre ställning.

Vad som fascinerar mig när det gäller Terrakottaarmén är dels det faktum att den glömdes bort i över 2 000 år och sedan hittades av en slump. Men jag tycker även att det är fascinerande att en kejsare kunnat beordra undersåtar att göra ett sådant stort arbete och att det faktiskt tillverkades tusentals unika soldater och hästar i terrakotta.

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Terrakottaarmén är så himla häftig tycker jag, så det var roligt att läsa lite extra om den! Jösses vilket arbete som har gått till att skapa alla de olika figurerna. Jätteintressant också att de inte ser likadana ut – som säkerligen hade varit lättare – utan att de har gjort dem alla med sina individuella drag. Jag visste inte det där med att man tror att meningen var att armén skulle ha varit ännu större – man kan ju tycka att 8000 skulle räcka haha! Undra hur han tänkte där, vilka krig han väntade sig skulle utspela sig i livet efter detta som skulle kräva en armé. Säger ju kanske också något om synen på döden och det eventuella efterlivet.

    //Amanda Holmberg

    SvaraRadera
  2. Det första som slår mig är det enorma arbete som ligger bakom den här skapelsen..jag som är måttligt lat känner mig andfådd bara av tanken på alla de timmar som måste gått åt att skapa alla de här individuella särdragen osv. Samtidigt fascineras jag av målmedvetenheten som man måste besuttit för att orka göra alla de här soldaterna. Vilket jobb, imponerande!! Finner det dock lite märkligt att det bara sådär kunde glömmas bort. I alla fall borde någon ha kommit ihåg den här mängden skulpturer på en och samma plats...
    Bra skrivet =)

    SvaraRadera
  3. Hej Jenny!
    Vad häftigt att läsa om Terrakottaarmén, Intressant att det var Qin Shi Huangdis som beordrade att bygga Terrakottaarmén eftersom han beskrivs som att haft en god militär skicklighet, man kan kanske anta att han var ganska intresserad av krig och dylikt? Jag tycker även att du belyser en intressant aspekt när du tar upp hur en kejsare kunde få folk att göra ett sådant stort arbete som det måste ha varit att bygga denna arme, en intressant tanke tycker jag.
    Tack för trevlig en läsning!
    Med vänlig hälsning,
    Karl

    SvaraRadera